Het afgelopen jaar zijn we in de ban geweest van één specifiek virus, dat uiteraard luistert naar de naam COVID-19. Het zorgde ervoor dat we lange tijd aan onze eigen huis en haard gekluisterd waren. Hoogtens konden we er een paar dagen uit in eigen land. Nu openen de grenzen zich weer langzaam, waardoor veel mensen hun reisdrift niet meer kunnen beheersen. Voor hen is het belangrijk om te beseffen dat er ook andere virussen en infectieziektes rondwaren over onze planeet. Ziektes met risico's die vaak een stuk hoger liggen dan een besmetting met het coronavirus. Het voordeel is dat je je er meestal goed tegen kunt beschermen. In deze blog licht ik twee exotische ziektes uit, die naar mijn mening tot de belangrijkste horen om jezelf tegen te beschermen. Op Vaccinatiewijzer.nl vind je nog een reeks andere vaccinatiemogelijkheden (die eveneens allesbehalve onbelangrijk zijn).

De belangrijkste vaccinatie van Vaccinatiewijzer.nl: Buiktyfus

Ik heb een tijdje in China gewoond. Hier is ieder restaurant verplicht om een poster in de foyer te hangen, waarop met een smiley te zien is hoe het met de hygiene ervoor staat in dit etablissement. Een lachend groen gezichtje voor goede hygiene, een neutraal geel gezichtje voor matige hygiene en een boos rood gezichtje voor slechte hygiene. Het probleem van het Chinese dorpje waar ik woonde was dat ieder restaurant een neutraal of een boos gezichtje in de foyer had hangen. De eigenaars deden weinig moeite om hun beoordeling op te krikken. Dit zijn de plekken waar je buiktyfus oploopt. Buiktyfus is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de salmonellebacterie. Voor deze bacterie is een ranzige keuken een lustoord. Op Vaccinatiewijzer.nl vind je meer informatie over een vaccinatie tegen buiktyfus.

De op één na belangrijkste vaccinatie van Vaccinatiewijzer.nl: rabies

Op veel plekken in de wereld hebben honden geen cursus gevolgd waardoor ze braaf luisteren naar de mens. Vooral in afgelegen dorpjes lopen honden vaak vrij rond. De kans bestaan dat ze een nieuwsgierige reiziger zien als een indringer. Dit kan best intimiderend zijn. Als zo'n hond je bijt, heb je al helemaal een probleem. In het geval dat de hond met rabies is geinfecteerd, komt deze ziekte via zijn speeksel in jouw lijf terecht. Dit kan dodelijk zijn! Wie op vakantie gaat naar een iets minder welvarend land dan Nederland, zou ik dan ook altijd aanraden om een vaccinatie tegen rabies te halen. Buiktyfus en rabies zijn maar twee van de nare ziektes die je op reis kunt oplopen. Meningokken, tuberculose en Hepatitis A en B zijn ook bepaald niet fijn om tegenaan te lopen. Ook hier kun je je gelukkig tegen vaccineren. Lees hierover alles op Vaccinatiewijzer.nl!