In Europa bevindt zich een enorme verscheidenheid aan culturen. In de steden in het noorden is het vaak regenachtig en vind je de gezelligste kroegen, vol knusse hoekjes en een interieur opgetrokken uit klassiek eiken- of berkenhout. Denk bijvoorbeeld aan de gemiddelde bar in Dublin of Amsterdam. De stamgasten houden van het levenslied van Andre Hazes dan wel van de volksmuziek van de Dubliners. In het zuiden daarentegen, bevinden de kroegen zich aan het water en zitten de mensen in de zon. Men drinkt er likeurtjes en danst op salsamuziek. Deze culturele tegenstellingen tussen noord en zuid bevinden zich niet alleen in het uitgaansleven, maar op ook talloze andere vlakken. Ik als noorderling ga daarom graag af en toe op vakantie naar het zuiden. Portugal is mijn favoriete bestemming. In deze blog leg ik uit waarom!

De Mediterraanse schoonheid van Porto

Porto is in inwonersaantal relatief klein. Er wonen namelijk maar een kleine 300.000 inwoners in Porto, waarmee het ongeveer net zo groot is als Eindhoven. Qua grandeur vind ik Porto iets indrukwekkender dan Eindhoven. In het hart van Porto bevindt zich namelijk de majestueuze Luiz I brug, die de twee stadshelften verbindt over de rivier de Douro. Daarnaast is Porto bij uitstek een stad waar je kunt genieten van het Zuid-Europese leven. Er zijn talloze kroegjes waar dames met gouden strotjes de Portugese muziekstijl Fado zingen. Het Portugese levenslied als het ware. Ook staat Porto bekend om zijn (hoe kan het ook anders) port! Deze drink je op terrasjes aan het water, terwijl de zon in de Douro zakt en de vis spartelt in het water (de Douro zit tjokvol met dorades!). Om deze redenen kan ik iedereen een Stedentrip Porto aanbevelen!

Bezienswaardigheden buiten Porto

Portugal heeft echter meer te bieden dan Porto. Daarom kun je aan je vakantie ook een Stedentrip Portugal vastplakken! Portugal kent een solide treinsysteem, waardoor je gemakkelijk naar andere steden reist. Lissabon is de grote broer van Porto en kenmerkt zich door de kronkelige straatjes die steil op en neer lopen. Wie houdt van het uitgaansleven, kan ook een bezoek aan Albufeira overwegen. Een stad als Braga zou ik aanraden als je weg wil van de toeristische hotspots. Hier is Portugal nog 100 procent Portugal. Of je bezoekt ze gewoon allemaal! Portugal is een relatief klein land, waardoor je in een dag of tien zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van het land kunt bezoeken. Persoonlijk kan ik niet wachten om weer eens een stedentrip Portugal te doen!